3 / 10

Potrivit datelor de audiență BATI, point.md este cel mai vizitat portal informațional din Moldova, cu peste 500 de mii de vizitatori unici lunar. Point.md este mai mult un agregator de știri, preponderent în limba rusă, cele mai multe știri fiind preluate de la alte instituții media din R. Moldova, dar și din străinătate.

Site-ul publică date cu privire la locația redacției?

Da. La rubrica Despre proiect este afișată adresa poștală, două numere de telefon, dar și datele de contact ale managerului și ale departamentului publicitate.

Site-ul publică numele reporterilor, editorilor?

Nu. Știrile nu sunt semnate cu numele reporterilor sau editorilor. La subsolul paginii există rubrica Redacția însă nu sunt afișate numele și contactele membrilor redacției, ci doar o adresă de email: info@point.md

Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali?

Pe point.md, la rubrica despre proiect se spune că este un „portal-web moldovenesc, lansat în anul 2006 de compania Simpals”. Nu este menționat însă numele persoanei fizice beneficiare.

Site-ul publică conținut propriu în mare măsură?

Nu. Marea majoritate a știrilor publicate pe point.md sunt preluări de pe alte site-uri.

Site-ul nu publică știri false, corectează falsurile?

De-a lungul timpului point.md a publicat mai multe știri care s-au dovedit a fi false. Majoritatea dintre ele au fost preluate de pe alte site-uri. De exemplu, în octombrie 2016, point.md a preluat de la Komsomolskaia Pravda (kp.md) o „știre”, preluată la rându-i de pe site-ul de pamflete guralumii.net, conform căreia cancelarul german Angela Merkel ar susține-o pe Maia Sandu la prezidențialele din 2016 în schimbul acceptului Maiei Sandu de a primi în Republica Moldova 30.000 de refugiați sirieni din Uniunea Europeană. (Link AICI). Despre răspândirea știrii false cu cei „30 de mii de sirieni” puteți citi pe larg pe sic.md.
De asemenea, în februarie 2019, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din R. Moldova, point.md a preluat de la vedomosti.md o știre potrivit căreia R. Moldova ar fi acceptat primii refugiați din Bangladesh, pe care Italia i-a refuzat. Informațiile s-au dovedit a fi false. Detalii puteți citi pe StopFals.md. Știrea NU a fost retrasă de pe portalul point.md nici până astăzi.

Alte știri false publicate de portalul point.md:
- Fiscul a început impozitarea remitențelor. Detalii despre acest fals puteți citi AICI
- Moldova este printre primele trei țări după numărul de persoane decedate în catastrofe aviatice. Detalii citiți AICI
- Un avion Wizzair a luat foc pe pista de decolare. Detalii citiți AICI
- Сотни танков НАТО оказались вблизи границ Молдовы. Detalii citiți AICI
- Посол США в Молдове призвал принять закон против «российской пропаганды». Detalii citiți AICI
- В ООН выступили против закрытия школ в Молдове. Detalii citiți AICI

Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor media?

Deși aproape toate materialele de pe point.md sunt preluate din alte surse, la finalul fiecărei știri apare scris „point.md” cu link activ către prima pagină a site-ului (Exemple AICI, AICI sau AICI). Doar în rare cazuri indică sursa citată la final, însă uneori nu dă link activ către pagina știrii citate, ci către prima pagină a site-ului citat (Exemplu AICI). În multe cazuri point.md nu citează prima sursă, ci preiau subiectul de la un alt site care citează sursa primară. Exemple: AICI (este citat Ziarul de Gardă, dar sursa știrii este indicată Unimedia), AICI sau AICI.

Site-ul separă faptele de opinii?

Au fost mai multe cazuri când point.md a admis amestecarea faptelor cu opiniile. De exemplu ACEST material a fost preluat de pe actualități.md fără a fi făcută precizarea că articolul este unul de opinie. Între timp actualitati.md a șters materialul, însă pe point.md a rămas. Într-un alt caz point.md a preluat informații de pe un site de cancan, fără a preciza acest lucru. Exemplu AICI.

  • Site-ul publică date cu privire la locația redacției
  • Site-ul publică numele reporterilor, editorilor
  • Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali
  • Site-ul nu este afiliat unor persoane sau entități politice
  • Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori
  • Site-ul publică conținut propriu în mare măsură
  • Site-ul nu publică știri false, corectează falsurile
  • Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor media
  • Site-ul separă faptele de opinii
  • Site-ul evită senzaționalizarea titlurilor, imaginilor