5 vs 36

Komsomolskaya Pravda https://www.md.kp.media/

În 2023, portalul Kp.md a fost blocat la solicitarea SIS, împreună cu alte zeci de site-uri, pe motiv că „alterează spațiul informațional al Republicii Moldova”. La scurt timp, echipa KP a lansat un site-clonă, unde continuă până în prezent să publice articole care distorsionează adevărul, conțin generalizări, etichetări, nu delimitează faptele de opinii și în care de multe ori lipsește dreptul la replică - ceea ce contravine normelor deontologice jurnalistice.

Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor entități

Site-ul nu publică știri false/dezinformare, corectează erorile și falsurile

Site-ul publică știri sau articole care distorsionează adevărul, deseori dintr-o singură sursă, fără a cere opinia experților sau reacția persoanelor vizate. Spre exemplu acest articol: Почему гагаузы не покупаются на деньги ЕС: не хотят быть в ситуации "Евросоюз платит молдавской девушке, и ее танцует", începe cu afirmația că „autoritățile de la Bruxelles și din România, precum și pro-europenii de la Chișinău se miră că găgăuzii continuă să voteze pentru politicieni pro-ruși, în pofida faptului că UE finanțează atât de multe proiecte în autonomia găgăuză”. Nu este oferit contextul exact când anume autoritățile vizate au făcut această declarație. În continuare, redacția oferă din numele propriu răspuns la această întrebare: „răspunsul la această întrebare este simplu: găgăuzii nu vor să fie complici în politica antirusă a UE și a împuterniciților ei de la Chișinău, care își vor vinde propria mamă pentru două radare”. Nu este indicat cine anume face aceste declarații, care, reprezintă o opinie subiectivă, fără a fi argumentată cu informații sau date concrete. La fel, nu este solicitată opinia părților vizate, se vorbește din numele tuturor găgăuzilor, fără a prezenta opinii ale unor persoane reale, fiind utilizată generalizarea ca tehnică de manipulare. O altă tehnică de manipulare, des utilizată de jurnaliștii KP este etichetarea. Lipsa dreptului la replică, la fel, este la ordinea de zi în articolele de pe clona portalului de știri Kp.md. Din astfel de articole, rezultă că politica editorială a portalului Kp.md este una pro-Federația Rusă, anti-UE și anti-românească. Exemple de știri false distribuite de KP: Чем ближе евроинтеграция, тем больше заброшенных земель в Молдове: Жители сел массово перестают обрабатывать свои наделы - одни убытки; Почему Молдову никогда не возьмут в ЕС: Брюссельская бюрократия - это старый «педофил», который будет до бесконечности «юзать» наивную молдавскую девушку; Неужели Румыния готовится к вторжению в Молдову: Что кроется за проектом закона, предусматривающим защиту румын за рубежом – мнение экспертов

Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali

În subsolul portalului clonă KP este indicată denumirea persoanei juridice KP Editorial SRL. Potrivit infodebit, societatea respectivă a fost înregistrată pe 15.06.2023, iar în calitate de fondator și administrator apare numele Ciuricova Zoia, care anterior apărea cu numele Matveeva Zoia. Pe profilul profesional de pe rețeaua LinkedIn, Matveeva Zoia indică că activează în calitate de marketing manager la Kp Moldova din mai 2006. Dacă accesăm rubrica „Totul despre KP”, suntem direcționați către portalul kp.ru din Federația Rusă, unde este indifcată informația privind numărul de înregistrare și numele redactorului-șef din Federația Rusă.

0 vs 5
Site-ul își asumă respectarea deontologiei profesionale
0 vs 5
Site-ul evită senzaționalizarea titlurilor, imaginilor
0 vs 5
Site-ul nu publică știri false/dezinformare, corectează erorile și falsurile
1 vs 3
Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor entități
1 vs 5
Site-ul publică preponderent conținut propriu de interes public (60:40%)
0 vs 2
Site-ul publică rapoarte de activitate
1 vs 2
Site-ul face publice numele autorilor
1 vs 2
Site-ul publică datele de identitate ale redacției
0 vs 2
Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori
1 vs 5
Site-ul publică numele proprietarilor și ale beneficiarilor finali (integritate și neafiliere politică)