4 / 10

Potrivit datelor de audiență BATI din primele trei luni ale anului 2021, stiri.md este cel mai vizitat portal informațional din R. Moldova, cu peste 500 de mii de vizitatori unici lunar. La fel ca și point.md, știri.md este unul dintre proiectele companiei Simpals. Deşi portalul se poziţionează ca site de ştiri care oferă „noutăți din prima sursă”, marea majoritate a materialelor sunt preluate de la alte instituții media din R. Moldova, dar și din străinătate.

Site-ul publică date cu privire la locația redacției?

Da. Un număr de contact și adresa redacției pot fi găsite la secțiunea Politica de confidențialitate și la secțiunea Promo.

Site-ul publică numele reporterilor, editorilor?

Nu. La rubrica „Redacție” este indicată doar o adresă de email info@stiri.md. Știrile publicate nu sunt semnate de autori.

Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali?

Pe stiri.md este publicat codul fiscal al companiei, codul TVA, datele bancare și numele directorului - Dmitri Voloșin. Conform Registrului de Stat al unităților de drept, Dmitri Voloșin deține 90% din companie și Roman Știrbu - 10%. Simpals are în portofoliul său şi alte proiecte online precum mama.md, forum.md, 999.md, point.md etc.

Site-ul nu este afiliat unor persoane sau entități politice?

Știri.md se poziţionează ca fiind un „portal informațional imparțial, care nu este susținut de niciun partid politic”.

Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori?

Portalul Știri.md nu publică informații referitor la finanțatori. Sursa de finanțare nu este făcută publică.

Site-ul publică conținut propriu în mare măsură?

Deși se poziționează ca site de știri care oferă „noutăți din prima sursă”, practic toate materialele sunt preluate de la alte instituții media din R. Moldova, dar și din străinătate.

Site-ul nu publică știri false, corectează falsurile?

Stiri.md nu publică deliberat știri false însă, în unele cazuri, publică informații neverificate emise de unii politicieni. De exemplu, în februarie 2020, președintele de atunci Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” că „judecătorii au salarii mult mai mari față de cel al șefului statului și de două ori mai mari decât ale deputaților”, mustrându-i online pe magistrați. Portalul stopfals.md a dezmințit informația. Declarațiile generalizatoare ale șefului statului erau eronate, iar afirmația că magistrații primesc salarii duble față de deputați este un fals. Astfel, salariul unui judecător de la instanța de fond era mai mare cu doar circa o mie de lei față de salariul președintelui țării și cu două mii de lei față de salariul lunar brut al unui deputat sau ministru. Mai multe portaluri au preluat integral declarațiile lui Igor Dodon. Portalul Știri.md l-a citat în știri pe șeful statului, fără a insera opinia CSM sau a unor magistrați. În același timp, pe stiri.md pot fi găsite zeci de știri în care sunt combătute diverse știri false care se răspândesc în mediul online din R. Moldova.

Site-ul citează corect sursele când preia conținutul altor media?

În unele cazuri stiri.md nu citează sursa primară a informației în leadul știrii și nu respectă limita maximă de 500 de semne, așa cum recomandă Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. În unele cazuri stiri.md preia integral articolele publicate de alte instituții media, fără a avea acordul acestora. Totodată, portalul utilizează de fiecare dată sintagma „transmite Știri.md cu referire la site-ul X”, pe când formularea corectă ar fi doar „transmite site-ul X sau Y”.

Exemple:
- Risc major de catastrofă ecologică la Bălți, din cauza unui proiect MADRM
- Pasageri din Moldova, filmați cum sunt blocați la aeroport în China
- Ministru: Țuțu avea o doamnă în portbagaj. Dosarul ar ajunge în România

  • Site-ul publică date cu privire la locația redacției
  • Site-ul publică numele reporterilor, editorilor
  • Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali
  • Site-ul nu este afiliat unor persoane sau entități politice
  • Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori
  • Site-ul publică conținut propriu în mare măsură
  • Site-ul nu publică știri false, corectează falsurile
  • Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor media
  • Site-ul separă faptele de opinii
  • Site-ul evită senzaționalizarea titlurilor, imaginilor