0 / 10

Moldovenii.md https://moldovenii.md/

site afiliat PSRM și președintelui Igor Dodon, unde este publicat un conținut cu caracter propagandistic și manipulator, cu elemente istorice false prin care se urmărește demonstrarea faptului că moldovenii sunt un popor aparte, nu sunt români, iar Moldova și România au fost dintotdeauna două state separate. Mai mult ca atât, se spune în textul introductiv al siteului, România a cucerit Moldova și a asuprit-o.

Site-ul publică date cu privire la locația redacției?

Adresa poștală a redacției moldovenii.md nu este făcută publică nici pe prima pagină, nici la rubricile „Despre proiect” și „Contacte”, unde sunt puse la dispoziție doar niște adrese de email și două numere de telefon.

Site-ul publică numele reporterilor, editorilor?

Numele membrilor echipei nu sunt făcute publice la rubricile „Despre proiect” sau „Contacte”. Marea majoritate a postărilor nu sunt semnate de vreun autor. Doar numele moderatorilor emisiunilor video de pe moldovenii.md sunt dezvăluite în timpul emisiunilor.

Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali?

Numele companiei care deține site-ul sau numele unor persoane fizice beneficiare nu sunt făcute publice la rubricile „Despre proiect” sau „Contacte”.

Site-ul nu este afiliat unor persoane sau entități politice?

Chiar dacă pe site se menționează că „moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic”, știrile politice de pe moldovenii.md, majoritatea preluate de pe site-ul noi.md, îi favorizează pe exponenții Partidului Socialiștilor și-i pun într-o lumină proastă pe concurenții electorali ai acestui partid.

Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori?

Pe site nu există, la loc vizibil, vreo mențiune despre sursele de finanțare.

Site-ul publică conținut propriu în mare măsură?

Practic toate știrile publicate pe moldovenii.md sunt preluate. Restul conținutului reprezintă produs propriu.

Site-ul nu publică știri false, corectează falsurile?

Pe site este sunt publicate mai multe articole cu caracter manipulator, cu elemente istorice false care sugerează că moldovenii sunt un popor diferit de cel român. Dincolo de falsurile istorice, pe moldovenii.md sunt publicate și informații false despre vaccinuri, dar și pe alte tematici. Multe dintre informațiile false preluate de moldovenii.md de pe alte site-uri au fost demontate de StopFals.md - platformă online de informare privind fenomenul „știrilor false” și de demascare a informațiilor false și tendențioase. Exemple:
- «Păziți-vă de aceste vaccinuri, ca de foc !» - avertizează presa străină (demontată AICI);
- FMI dezvăluie secretele guvernului Sandu și a principalilor beneficiari ai ”furtului secolului” (demontată AICI)

Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor media?

Moldovenii.md nu citează sursa știrilor preluate în primul alineat, cu link direct, așa cum recomandă Codul Deontologic al Jurnalistului, ci dă sursa abia la finalul materialului preluat, în multe cazuri fără link direct la articolul citat, ci doar la prima pagină a site-ului sursă. Exemple AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI.

Site-ul separă faptele de opinii?

Deseori pe moldovenii.md sunt preluate articole de opinie (editoriale) de pe noi.md, fără a fi marcate corespunzător și fără a fi indicat autorul. Astfel, nu se face o delimitare clară între știri și articolele de opinie. ExempleAICI, AICI, AICI, AICI.

Site-ul evită senzaționalizarea titlurilor, imaginilor?

Pe moldovenii.md pot fi găsite numeroase postări care conțin în titlu cuvintele incredibil, șocant, senzațional sau alarmant.

  • Site-ul publică date cu privire la locația redacției
  • Site-ul publică numele reporterilor, editorilor
  • Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali
  • Site-ul nu este afiliat unor persoane sau entități politice
  • Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori
  • Site-ul publică conținut propriu în mare măsură
  • Site-ul nu publică știri false, corectează falsurile
  • Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor media
  • Site-ul separă faptele de opinii
  • Site-ul evită senzaționalizarea titlurilor, imaginilor