9 / 10

Agora.md este un site de știri, analize și interviuri în format multimedia. Publică, în mare parte, conținut propriu în limba română. Este un portal apolitic, care respectă în mare măsură Codul deontologic al jurnalistului.

Site-ul publică date cu privire la locația redacției?

În subsolul paginii agora.md există butonul Contacte, unde este publicată adresa fizică și cea juridică. La aceeași rubrică sunt indicate două adrese de email, numele companiei deținătoare a site-ului și codul fiscal.

Site-ul publică numele reporterilor, editorilor?

Majoritatea știrilor de actualitate nu au trecut și numele autorului. Știrile mai complexe însă sunt semnate. De asemenea, la rubrica Oamenii Agora sunt publicate fotografiile, numele și funcțiile membrilor echipei.

Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali?

Parțial. La compartimentul Contacte este menționat numele companiei care deține site-ul - Interact Media SRL, nu însă și numele persoanelor fizice fondatoare/beneficiare finale ale companiei. La rubrica Oamenii Agora este făcut public numele directoarei Interact Media.

Site-ul este afiliat unor persoane sau entități politice?

Știrile publicate pe portalul Agora sunt echidistante, iar subiectele politice sunt tratate echilibrat, fără a favoriza sau a defavoriza în mod evident un anumit partid politic sau politician.

Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori?

Deși informațiile despre sursele de finanțare nu sunt vizibile pe prima pagină sau accesând una dintre rubricile de pe prima pagină, cum ar fi butonul „Despre Noi”, Agora publică periodic articole în care atinge și aspectele financiare. În unul dintre aceste articole, publicat în aprilie 2021, se menționează suma totală a veniturilor și cheltuielilor pentru anul 2020. Totodată, este făcut public nivelul veniturilor din vânzări înregistrat pe parcursul anului 2020, dar și câți bani au fost adunați din opțiunea de membership, introdusă în vara anului 2020. În respectivul articol se mai menționează că Agora și-a prezentat Raportul de activitate și finanțe în fața celor 33 de abonați pe care îi avea site-ul în acel moment. „Managera Interact Media, Irina Ghlebur, le-a trimis un mail lung în care explică toți pașii despre cum și de unde ne-am luat banii în 2020”, se spune în articol.

Site-ul publică conținut propriu în mare măsură?

Da, deși Agora.md preia conținut și de la alte publicații autohtone și străine, în cea mai mare parte știrile reprezintă produs propriu.

Site-ul publică știri false, corectează falsurile?

Agora.md nu publică știri false. Totodată, pe site pot fi găsite numeroase știri despre fenomenul fake news, articole care demontează știrile false, dar și cum pot fi depistate știrile false. .

Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor media?

Da, în majoritatea știrilor preluate Agora indică sursa informației în primul alineat al textului, așa cum recomandă Codul Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

Site-ul separă faptele de opinii

Da, pe Agora.md faptele sunt separate de opinii. Pentru articole de opinie Agora are o rubrică dedicată, numită Contributor.

Site-ul evită senzaționalizarea titlurilor, imaginilor?

  • Site-ul publică date cu privire la locația redacției
  • Site-ul publică numele reporterilor, editorilor
  • Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali
  • Site-ul nu este afiliat unor persoane sau entități politice
  • Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori
  • Site-ul publică conținut propriu în mare măsură
  • Site-ul nu publică știri false, corectează falsurile
  • Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor media
  • Site-ul separă faptele de opinii
  • Site-ul evită senzaționalizarea titlurilor, imaginilor