10 / 10

Ziarul de Gardă - ZdG.md https://www.zdg.md/

Zdg.md se prezintă ca fiind „cea mai extinsă platformă de investigaţii jurnalistice din R. Moldova, editând o publicaţie tipărită în limba română, ziar tipărit în limba rusă, având pagini web în limbile română, rusă și engleză”. În rapoartele anuale publicate pe zdg.md se spune că ZdG este membru al mai multor asociații jurnalistice naționale și internaționale. „În 2018, ZdG a devenit membru al Reţelei Globale a Jurnaliştilor de Investigaţie (GIJN), care include circa 200 de echipe de reporteri de investigaţie din 75 de state ale lumii. La nivel regional, ZdG este membru al Organizaţiei Mass-Media din Europa de Sud-Est (SEEMO). La nivel naţional, ZdG este membru al Asociaţiei Presei Independente (API), care, la rândul său, este membră a Asociaţiei Mondiale a Ziarelor (WAN). ZdG menține parteneriate la nivel național cu CJI, Transparency International Moldova, CRJM”, se spune pe zdg.md.

Site-ul publică date cu privire la locația redacției?

Da. Adresa și datele de contact (telefoane, emailuri) ale ZdG sunt publicate atât în subsolul primei pagini, cât și la secțiunea Despre ZdG.

Site-ul publică numele reporterilor, editorilor?

Majoritatea știrilor sunt semnate de autori, iar articolele lungi sunt semnate întotdeauna cu numele autorului/autorilor. Totodată, la secțiunea Despre ZdG sunt prezentați membrii echipei, fiind publicat numele, poza și alte informații despre aceștia.

Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali?

La secțiunea Despre ZdG este menționat că Alina Radu este directoare și co-fondatoare, iar Aneta Grosu este redactoră-șefă și co-fondatoare.

Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori?

Da. În rapoartele anuale publicate de ZdG se menționează că instituția a beneficiat de susținere financiară din partea mai multor organizații internaționale și anume: Internews Moldova - sprijin pentru dezvoltare organizațională; Free Press Unlimited - sprijin pentru schimburi jurnalistice cu redacții din 7 state post-sovietice, OSI - sprijin pentru realizarea anchetelor reportericești, Ambasada Statelor Unite la Chișinău - sprijin pentru monitorizarea reformelor în justiție, Ambasada Canadei la București - sprijin pentru monitorizarea alegerilor, Ambasada Olandei la București - sprijin pentru ediția rusă,

Site-ul publică conținut propriu în mare măsură?

Marea majoritate a știrilor și articolelor publicate pe zdg.md sunt scrise și semnate de reporterii instituției.

  • Site-ul publică date cu privire la locația redacției
  • Site-ul publică numele reporterilor, editorilor
  • Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali
  • Site-ul nu este afiliat unor persoane sau entități politice
  • Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori
  • Site-ul publică conținut propriu în mare măsură
  • Site-ul nu publică știri false, corectează falsurile
  • Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor media
  • Site-ul separă faptele de opinii
  • Site-ul evită senzaționalizarea titlurilor, imaginilor