10 / 10

Tv8.md este site-ul postului de televiziune TV8. Are versiuni în limba română și rusă. TV8 se numără printre cele 119 instituţii şi asociaţii mass-media care au semnat Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, asumându-şi public respectarea principiilor etice şi profesionale.

Site-ul publică date cu privire la locația redacției?

Pe site sunt publicate, în subsolul primei pagini, datele de contact: adresă poștală, adresă de email și mai multe numere de telefon.

Site-ul publică numele reporterilor, editorilor?

Majoritatea știrilor sunt semnate de autori, iar cititorii au posibilitatea să contacteze autorii prin completarea unui formular.

Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali?

Pe site este publicat numele asociației care gestionează numele TV8 - Asociația Obştească «Media Alternativa». De asemenea, este publicat numele unor co-fondatori ai televiziunii, a coordonatoarei readcției și a producătoarei generale.

Site-ul face publice sursele de finanțare?

În subsolul paginii se spune că site-ul a fost realizat cu suportul European Endowment for Democracy și că TV8 are drept partener asociația Europa fără frontiere ADVIT. De asemenea, la secțiunea AO Media Alternativa, tv8 publică rapoartele financiare începând cu anul 2017. În rapoarte sunt incluse numele donatorilor, sumele de bani și perioada în care au fost implementate respectivele proiecte. Totodată. tv8 apelează la ajutorul cititorilor/telespectatorilor, care pot susține instituția media prin intermediul platformei Patreon. În martie 2021 tv8 avea 56 de susținători, care donau împreună suma de 499$.

Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor media?

În cele mai multe cazuri tv8.md citează corect sursele de la care preia conținut, menționând sursa chiar în titlul știrii (exemple AICI, AICI sau AICI) și dând link activ către sursă în primul alineat al textului. În alte cazuri însă, deși citează sursa, dă link activ doar la finalul știrii sau în al doilea/treilea alineat.

  • Site-ul publică date cu privire la locația redacției
  • Site-ul publică numele reporterilor, editorilor
  • Site-ul publică numele proprietarilor și beneficiarilor finali
  • Site-ul nu este afiliat unor persoane sau entități politice
  • Site-ul face publice datele despre finanțări și finanțatori
  • Site-ul publică conținut propriu în mare măsură
  • Site-ul nu publică știri false, corectează falsurile
  • Site-ul citează corect sursele, când preia conținutul altor media
  • Site-ul separă faptele de opinii
  • Site-ul evită senzaționalizarea titlurilor, imaginilor